Revista TIMPUL, nr. 236, noiembrie 2018

3.0 lei5.0 lei

Golește
SKU: Nu se aplică Categorii: ,

Descriere

Relativism, revizionism, negaţionism

Revista Timpul nu este un refugiu al nostalgicilor comunismului. Am iniţiat grupajul tematic despre comunism în secolul XXI tocmai pentru a sublinia care este stadiul analizei critice a regimurilor comuniste și eventualele încercări de reconfigurare epistemologică a unui neocomunism decent, în stare să-și asume trecutul. Unele dintre articolele primite intră în sfera relativizării faptelor, a istoriei, pe teritoriul revizionismului și chiar al negaţionismului. Nu poţi ca într-o fostă ţară comunistă să nu pomenești nimic despre natura criminală a regimului comunist din România, Uniunea Sovietică, Ungaria, Polonia și din celelalte state, ca și cum nimic din toate acestea nu s-a întâmplat. Unii dintre autorii străini chiar nu înţeleg – sau nu le pasă! – de asemenea aspecte cruciale. Pentru cei care au trăit eliberarea de sub regimul comunist drept cel mai important eveniment politic din întreaga lor existenţă este deranjant, chiar insultător, să vină cineva să le spună „Știţi, de fapt comunismul a fost cea mai avansată formă de emancipare din istorie, dar n-aţi înţeles voi de ce binecuvântare aţi avut parte!”

Am păstrat aceste articole partizane tocmai pentru a arăta că noi nu suntem așa cum erau comuniștii. Nu practicăm cenzura nici măcar asupra textelor distorsionante ale simpatizanţilor comuniști. Ei chiar nu înţeleg și nu s-au confruntat vreodată cu cenzura comunistă. Bolșevicii au practicat cenzura, inclusiv asupra partidelor de stânga, dintre care unele erau chiar mai radicale (socialist-revoluţionarii, socialist-revoluţionarii de stânga), din primele săptămâni de la cucerirea puterii și nu au renunţat la ea niciodată. Libertatea expresiei nu exista în comunism, după cum nu existau nici celelalte drepturi universale ale omului și libertăţile individuale. Comunismul a fost o formă degradată a democraţiei, o încălcare sistematică a normelor, valorilor și principiilor democratice. (…)

Sute de cercetători din fostele state comuniste încearcă să facă lumină în arhivele secrete ale partidului unic, armatei, poliţiei politice
pentru a reconstitui modul în care comunismul real a funcţionat. Se încearcă în unele cazuri reconstituirea măcar a identităţii anumitor victime, eliminate fără a avea parte de proces legal sau de condamnare ori executaţi pe loc. S-au făcut descoperiri uimitoare. Mai sunt extrem de multe lucruri de lămurit. Cu toate acestea, comuniștii din secolul XXI preferă să ignore realităţile istorice, ca și cum comunismul are vreo șansă fără a-și asuma responsabilitatea integrală pentru crimele, nedreptăţile și mizeria adusă sutelor de milioane de indivizi din lumea întreagă. Invocarea eternei scuze a inegalităţilor produse de capitalism ignoră tot ceea ce au realizat marile democraţii industriale capitaliste pentru bunăstarea generală. (…)

Dacă se va realiza vreodată experimentul călătoriei în timp, întrebarea este dacă aceia care preamăresc azi comunismul s-ar oferi
voluntar să trăiască măcar un an în România comunistă sau în Uniunea Sovietică – așa cum trăiau cetăţenii obișnuiţi, nu precum liderii comuniști, ofiţerii poliţiei politice ori cei care au nostalgia comunismului azi. (Timpul)

 

Cuprins

Informații suplimentare

Autor

Revista Timpul

Data apariției

11/2018

Ediție

Ediție tipărită, Ediție electronică

Format

ziar

Pagini

24

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Leave Comment
Fii primul care adaugi o recenzie la „Revista TIMPUL, nr. 236, noiembrie 2018”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ștergeTrimite