Revista TIMPUL, nr. 237, decembrie 2018

3.0 lei5.0 lei

Golește
SKU: Nu se aplică Categorii: ,

Descriere

Primul Centenar a fost ratat

Anul 2018 a fost unul emblematic pentru neputinţa politicienilor de la putere și din opoziţie de a duce o politică de tip consensual, în interes naţional. Nu era ceva nou, dar optimismul românilor legat de anul centenar crease un orizont de așteptare privind o posibilă reconciliere naţională. Se vede treaba că a fost o așteptare iraţională. Pesimiștii ori cinicii ar putea să spună că nu ne putem aștepta la consens nici în următoarele trei decenii de postcomunism, după ce le-am ratat pe primele trei. Se iese cu greu din politica urii și resentimentului. Se confirmă „teoria dependenţei de drum” prin aceea că în 1990 s-a ratat în stil mare începutul, iar de atunci, ţara noastră nu își mai revine. (…)

Ceva trebuie făcut pentru a ieși din această gaură neagră. Dacă vom aștepta însă o minune, o intervenţie străină sau divină, suntem pierduţi. Și tocmai pentru că nu mai avem nimic de pierdut, trebuie să facem ceea ce este aparent imposibil. Solidaritatea și încrederea trebuie să fie fundamentul edificiului social și politic naţional. Altminteri, vom repeta la nesfârșit același joc în care doar unii sunt în stare să-și realizeze interesele (individuale sau de grup) și să câștige, iar toţi ceilalţi pierd constant.

Iar peste o sută de ani, în 2118, la judecata istoriei sau la Judecata de Apoi, iar nu va ști aproape nimeni să răspundă la întrebarea „Ce ai făcut pentru ţara ta?”. (Dan Pavel)

Cuprins

Informații suplimentare

Autor

Revista Timpul

Data apariției

12/2018

Ediție

Ediție tipărită, Ediție electronică

Format

ziar

Pagini

24

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Leave Comment
Fii primul care adaugi o recenzie la „Revista TIMPUL, nr. 237, decembrie 2018”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ștergeTrimite