Veceslav Harnaj. 1917-2017

23.0 lei

Stoc epuizat

Descriere

Ileana Popovici: „Cu un an în urmă, mă aflam în Cluj‑Napoca, la un târg de produse apicole. Am întrebat pe mulți dintre cei prezenți, vânzători, producători sau cumpărători, dacă știau cine era Veceslav Harnaj, numele acesta fiind scris pe etichetele multor produse apicole expuse. Tristețea mea a fost foarte mare când am realizat că aproape nimeni nu știa despre cine era vorba. M‑am gândit atunci că este datoria mea, ca nepoată a prof. ing. Veceslav Harnaj, om de geniu al acestei țări, să îl aduc în fața celor care nu l‑au cunoscut, acum, când la 7 noiembrie se împlinesc 100 de ani de la nașterea sa, într‑un sat uitat de lume din Basarabia, într‑o familie de preot, intelectuali și oameni cu multe calități. Citind această carte, veți cunoaște un om deosebit, foarte inteligent, blând, bun, cu iubire de oameni și albine!”

Veceslav Harnaj (7 noiembrie 1917 – 28 octombrie 1988), inginer, inventator, este considerat fondatorul apiculturii moderne românești. A fost profesor la Institutul Politehnic, Institutul de Construcții, Institutul de Mine, profesor invitat la instituții de învățământ superior din Roma, Colorado, Berlin, Paris. Între 1971-1973, este profesor titular șef, apoi prorector la catedra de Hidraulică Generală și Subterană de la Institutul de Petrol, Gaze și Geologie București. S-a remarcat în știința dinamicii fluidelor polifazate și a avut contribuții însemnate la dezvoltarea ingineriei și a școlii de geologie și hidrogeologie.

A fost președinte al Asociației Crescătorilor de Albine din România (1957-1982) și al Federației Internaționale a Asociațiilor de Apicultură – Apimondia (1965-1985). Între 1964-1974, a realizat în România un complex apicol unic în lume: un Combinat Apicol, un Institut de Cercetare și Producție pentru Apicultură, un Liceu Apicol, un Institut Internațional de Tehnologie și Economie Apicolă. Asociația Crescătorilor de Albine din România a fost, la vremea sa, prima asociație profesională din lume de drept privat care dispunea de un institut de cercetare și de o unitate de producție.

 

 

Informații suplimentare

Autor

Ileana Popovici

Data apariției

11/2017

Public

publicul larg

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Leave Comment
Fii primul care adaugi o recenzie la „Veceslav Harnaj. 1917-2017”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ștergeTrimite